logo-fivio-white

5 lekkich przepisów na grilla

`

Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie pysznych potraw, ale także całkiem wyjątkowy rytuał, który gromadzi rodzinę i przyjaciół wokół ogniska. Z dymem unoszącym się w powietrzu i aromatycznymi zapachami rozchodzącymi się po podwórku, grillowanie staje się nieodłączną częścią letnich dni i niezapomnianych spotkań. Jednak to nie tylko o smaku chodzi – grillowanie to również doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i przygotowywania zdrowych posiłków, które mogą być zarówno apetyczne, jak i korzystne dla naszego zdrowia.

Zainspiruj sie naszymi przepisami idealnymi na grilla! Składniki dopasuj według własnych upodobań oraz ilości osób.

Grillowana sałatka z kurczakiem i warzywami:

Składniki: piersi z kurczaka, pomidory koktajlowe, papryka, cebula czerwona, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, pestki dyni fivio.

Przygotowanie: Pokrój kurczaka i warzywa na kawałki, skrop je oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Grilluj na średnim ogniu, aż kurczak będzie dobrze upieczony, a warzywa lekko zrumienione. Podawaj na liściach sałaty rzymskiej i dodaj ulubiony dip. Posyp pestkami dyni fivio

Krewetki marynowane w cytrynie i ziołach:

Składniki: krewetki, sok z cytryny, posiekane świeże zioła (np. natka pietruszki, estragon), oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Wymieszaj krewetki z sokiem z cytryny, ziołami, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania przez około 30 minut. Następnie grilluj krewetki przez kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Podawaj z lekko podpieczoną bagietką i sałatką. Tym sposobem przygotujesz nie tylko krewetki lecz także ryby.

Polędwiczki w egzotycznej marynacie 

Składniki: polędwiczki z kurczaka, papryczka chilli, imbir, sok i skórka  z limonki, ząbek czosnku, sos sojowy, olej sezamowy, łyżka natki pietruszki.

Przygotowanie: Papryczkę chilli posiekaj, dodaj starty imbir, skórkę i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj  z olejem sezamowym oraz posiekaną pietruszką. Dopraw do smaku sosem sojowym. Wymieszaj polędwiczki w marynacie i odstaw na ok 2-4 h do lodówki. Grilluj na średnim ogniu ok 15 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką.

Grillowany bakłażan i cukinia z serem halloumi 

Składniki: bakłażan, cukinia, kostka sera halloumi, natka pietruszki, oliwa, sos sojowy, ostra papryka, ząbek czosnku, łyżeczka francuskiej musztardy, płatki drożdżowe fivio. 


Przygotowanie: Składniki na marynatę wymieszaj, ser zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Bakłażana i cukinię pokrój na grube plastry, natnij delikatnie tworząc kratkę na powierzchni aby marynata dotarła do środka. Grilluj kilka minut warzywa na średnim ogniu, odwróć i posyp serem. PO kilku kolejnych minutach ściąg z grilla i podawaj z ulubionym dipem.

Aromatyczne grillowane kofty

Składniki: mięso mielone, cebula, papryka, pomidory, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, świeże zioła (np. mięta, kolendra), sól, pieprz, papryka ostra, kolendra, kmin rzymski.

Przygotowanie: Wyrób mięso mielone z przyprawami, uformuj długie kotleciki na patyki do kebabu. Grilluj na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze upieczone. Podawaj z warzywami, pieczywem lub pitą, jogurtem greckim i świeżymi ziołami.

 Mamy nadzieję, że te przepisy sprawią, że Twoje grillowanie będzie pełne smaku i radości. Pamiętaj, że grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie pysznych posiłków, ale także doskonała okazja do dzielenia się chwilą z bliskimi i tworzenia niezapomnianych wspomnień. Niech te przepisy staną się inspiracją do eksperymentowania z nowymi smakami.