5 sposobów na letnie orzeźwienie z fivio!

Lato prosi się o napoje, które jednocześnie gaszą pragnienie i są odżywcze. Poniżej znajdziesz pięć pomysłów, które przygotujesz w kilka minut z naszych flagowych produktów. Zero sztucznych dodatków, maksimum smaku – sprawdź, który zostanie Twoim tegorocznym “signature drinkiem”.

 

Mrożona matcha z mlekiem kokosowym

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Matchę rozprowadzamy w gorącej wodzie, spieniamy lub mieszamy chasenem do uzyskania jednolitej konsystencji. Szklankę napełniamy lodem, wlewamy napój kokosowy. Powoli dolewamy matchę – uzyskamy dzięki temu efekt warstw. Na koniec dosładzamy syropem z agawy.

 

Złoty ananas–kurkuma slush

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mrożonych kostek ananasa
  • 250 ml napoju roślinnego
  • 2 łyżeczki złotego napoju fivio
  • ½ łyżeczki nasion chia fivio
  • odrobina soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy na gęsty, lekko ziarnisty koktajl. Podajemy od razu – najlepiej w niskich szklankach.

 

Chia-mango refresher z nutą mięty

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżki nasion chia fivio
  • 250 ml wody kokosowej
  • ½ szklanki miąższu mango (świeżego lub mrożonego)
  • sok z ½ limonki
  • listki mięty, lód

 

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalewamy wodą kokosową. Odstawiamy 10 minut. Mango blendujemy z limonką, a następnie łączymy z nasionami chia. Podajemy na lodzie, ozdabiamy miętą.

 

Mocktail z grejpfrutem

 

Składniki:

  • ½ szklanki czarnej lemoniady fivio
  • ½ szklanki soku z czerwonego grejpfruta
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • kostki lodu + plasterek grejpfruta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wysoką szklankę wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta. Delikatnie dolewamy przygotowaną wcześniej czarną lemoniadę, aby uzyskać subtelny efekt warstw. Dokładamy gałązkę rozmarynu (kilka razy pocieramy ją w dłoniach, by uwolniła aromat). Ozdabiamy plasterkiem grejpfruta, mieszamy tuż przed pierwszym łykiem i… gotowe!

 

Jogurtowy bowl lawenda–borówka (wersja do picia!)

 

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka słonecznika fivio (uprażonego)
  • 1 łyżka syropu z agawy fivio
  • kilka kropel esencji lawendowej (spożywczej) lub suszona lawenda do dekoracji
  • 50 ml wody lub kostki lodu do rozrzedzenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy; w razie potrzeby rozrzedzamy wodą. Przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy szczyptą lawendy.

 

Podsumowanie

Pięć pomysłów, zero stresu i żadnego żonglowania egzotycznymi składnikami. Wystarczy kilka minut i produkty fivio, by Twój letni detoks czy po prostu codzienne orzeźwienie było smaczne, naturalne i naprawdę przyjemne. Który przetestujesz jako pierwszy? Daj znać!