Mąka migdałowa powstaje z blanszowanych i zmielonych nasion migdałowca. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera niewielką ilość węglowodanów. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, oraz mikroelementów takich jak wapń, potas czy żelazo. Doskonale sprawdzi się na diecie keto, low carb czy bezglutenowej. Z jej dodatkiem przygotujesz wiele wypieków jak ciasta, ciasteczka, makaroniki, kulki mocy czy pieczywo. Nadaje się również do spożywania na surowo.
Mąka kokosowa powstaje ze zmielonego miąższu kokosa. Ma delikatny lekko kokosowy smak i wyrazisty aromat. Zawiera kilkakrotnie więcej błonnika niż mąki produkowane ze zbóż. Sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej czy wegańskiej. Stosuje się ją do przygotowania różnorodnych wypieków, omletów, jako zagęstnik do sosów, lodów lub jako panierka. Jest wartościowym źródłem witaminy z grupy B, oraz pierwiastków takich jak wapń czy fosfor.
Mąka kasztanowa – mąka bezglutenowa, która powstaje ze zmielonych jadalnych kasztanów. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mąki pszennej w bezglutenowych wypiekach. W stosunku do innych mąk zawiera sporą ilość białka oraz błonnika. Jest również źródłem wielu witamin oraz minerałów takich jak cynk, magnez fosfor i miedź, które mają szczególny wpływ na wygląd skóry, włosów, paznokci. Sprawdzi się do przygotowania ciast, deserów, naleśników oraz bezglutenowego makaronu