produkty-chia

NASIONA CHIA

Małe ziarenka pęczniejące pod wpływem płynu, idealne do przygotowania puddingów i deserów. Jest to produkt, który zawiera dużą zawartość błonnika, wspiera tym samym pracę jelit, a także podnosi uczucie sytości. Nasiona chia to bogactwo składników odżywczych: bogate w błonnik, białko, tłuszcze omega-3, wapń, magnez, fosfor i miedź, a także w witaminy A, B, C, D i E. Można zaliczyć je do superfoods ze względu na ilość substancji odżywczych. Są cennym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu a także układ sercowo-naczyniowy. 

PESTKI DYNI

Bogate w wartości odżywcze, korzystnie wpływają na zdrowie, co sprawia, że warto uwzględniać je w diecie. Bogate w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź i witaminę K. Błonnik zawarty w pestkach dyni może poprawić trawienie i regulować pracę jelit, co może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

Cynk i witamina E, zawarte w pestkach są korzystne dla zdrowia skóry i włosów. Pestki dyni są doskonałym produktem dla osób z cukrzycą. Poprzez zawartość błonnika i zdrowych tłuszczy pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega 3 działają prozdrowotnie na układ sercowo-naczyniowy. Jest uniwersalnym produktem w kuchni – sprawdzą się jako chrupiący dodatek do sałatki, składnik granoli czy też zdrowych batoników.

produkty-pestki-dyni
siemie

SIEMIĘ LNIANE

Niewielkie płaskie nasiona, pochodzące z lnu zwyczajnego. Mają lekko orzechowy smak. Znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości błonnika, który reguluje perystaltykę jelit i kwasów omega 3. Siemię lniane to źródło fitosteroli, kwasu alfa linolenowego, który jest korzystny dla pracy mózgu, a także antyoksydantów. Aby zwiększyć przyswajalność prozdrowotnych składników siemię lniane najlepiej zmielić przed dodaniem do potraw. Świetnie sprawdzi się do jogurtów, smoothie, płatków śniadaniowych, pieczywa, sałatek oraz innych potraw.

SŁONECZNIK ŁUSKANY

Słonecznik to pyszna przekąska, ale także źródło wielu korzystnych składników odżywczych. Nasze nasiona słonecznika są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Ziarna słonecznika zawierają sporo witaminy E, która wpływa pozytywnie na skórę, witaminy z grupy B a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Można je jeść samodzielnie jako przekąskę, dodawać do sałatek, pieczywa, owsianki, musli czy deserów. Mogą być również wykorzystywane do przygotowania domowych past kanapkowych czy dodatku do potraw w formie chrupiącej panierki.

produkty-slonecznik
czarnuszka

NASIONA CZARNUSZKI

Czarnuszka charakteryzuje się czarnym kolorem i intensywnym, lekko orzechowym smakiem. Jest to skarbnica cennych składników, takich jak witaminy i minerały, a przede wszystkim olejki eteryczne, w tym tymochinon. Odpowiada on za właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Czarnuszka jest także źródłem cynku, magnezu czy selenu. Dzięki zawartości składników aktywnych jest produktem wspierającym odporność i działającym przeciwwirusowo. Przeciwzapalne właściwości czarnuszki sprawiają, że działa jako wsparcie w chorobach przewlekłych czy też alergiach. Dodaj ją do potraw, koktajli, jogurtów czy sałatek, aby w pełni cieszyć się jej właściwościami.

ŁUSKA BABKI JAJOWATEJ

Łuska babki jajowatej – produkt, który obfituje w dużą ilość błonnika pokarmowego. Łuska w połączeniu z woda lub płynem tworzy śluz, który wspiera pracę jelit. Wytwarzany śluz chroni ścianki jelit, usprawnia perystaltykę, a w trakcie biegunek łuska babki jajowatej wchłania nadmiar wody, regulując wypróżnienia. 80 % związków zawartych w roślinie to błonnik, który jest sprzymierzeńcem w redukcji masy ciała. Przede wszystkim pęczniejąc w żołądku zwiększa sytość i sprawia, że węglowodany wolniej się wchłaniają. Aby wykorzystać potencjał łuski, wystarczy 1-2 łyżeczki zalać ½ szklanki ciepłej wody i odstawić aż napęcznieje. Można stosować ją również do koktajli oraz wypieków.

luska-babki