Najbardziej popularne orzechy – orzeszki ziemne. Idealne do past, owsianek, sałatek lub solo, jako przekąska w ciągu dnia. U nas jako dodatek do owsianki, która smakiem przypomina bardziej deser niż wspomnianą owsiankę. Pamiętaj, że nasz przepisy są inspiracją – możesz dodać do nich swoje ulubione składniki (jak np odżywka białkowa w ulubionym smaku).
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka budyniu (proszek)
- 1 łyżka erytrolu lub inny słodzik
- 200 ml mleka (roślinne lub zwykłe)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- mały banan
Wykonanie:
- Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe, erytrol i czekoladę. Podgrzewamy całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Budyń mieszamy z ok 50 ml wody i wlewamy do gotującej się owsianki. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty aż owsianka zgęstnieje.
- Tak przygotowaną owsiankę wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym bananem i orzeszkami ziemnymi