Pestki dyni – bogate w wartości odżywcze, korzystnie wpływają na zdrowie, co sprawia, że warto uwzględniać je w diecie. Bogate w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź i witaminę K. Błonnik zawarty w pestkach dyni może poprawić trawienie i regulować pracę jelit, co może pomóc w zapobieganiu zaparciom.
Cynk i witamina E, zawarte w pestkach są korzystne dla zdrowia skóry i włosów. Pestki dyni są doskonałym produktem dla osób z cukrzycą. Poprzez zawartość błonnika i zdrowych tłuszczy pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega 3 działają prozdrowotnie na układ sercowo-naczyniowy. Jest uniwersalnym produktem w kuchni – sprawdzą się jako chrupiący dodatek do sałatki, składnik granoli czy też zdrowych batoników.