Pomysły na wielkanocne dania z twistem – tradycyjnie, ale nowocześnie z wykorzystaniem produktów fivio.

Wielkanoc to czas smaków, wspomnień i rodzinnych stołów pełnych pyszności, ale kto powiedział, że tradycja nie może iść w parze ze zdrowym stylem życia?

W tym artykule pokażemy Ci, jak wprowadzić nowoczesny twist do wielkanocnych dań – bez utraty smaku, ale z korzyścią dla zdrowia! Dzięki produktom fivio takim jak erytrytol, mąka migdałowa czy bakalie bez dodatku cukru, odświeżysz klasyczne przepisy i zaskoczysz swoich bliskich.

 

Pascha na jogurcie greckim i mleczku kokosowym

 

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 ml mleczka kokosowego (z puszki)
  • 4–5 łyżek erytrytolu fivio (zmielonego na puder)
  • 100 g rodzynek sułtańskich fivio
  • 4–5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania miski – łączymy w niej jogurt grecki z mleczkiem kokosowym. Dodajemy erytrytol fivio, wanilię, sok z cytryny i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Wsypujemy rodzynki sułtańskie i wiórki kokosowe, mieszamy całość. Przekładamy do foremki wyłożonej gazą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Po schłodzeniu dekorujemy dodatkową porcją rodzynek i wiórków – gotowe!

 

Mini serniczki bez pieczenia

 

Składniki:

Spód

  • 100 g daktyli fivio (namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie)
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów fivio

Masa

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki erytrytolu fivio (zmielonego na puder)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Dekoracja

  • płatki migdałowe
  • krem orzechowy smooth fivio

 

Wykonanie:

Miksujemy daktyle z orzechami na gładką, lepką masę i wykładamy do silikonowych foremek na muffinki – dociskamy, tworząc spody. Twaróg blendujemy z jogurtem i erytrytolem na kremową masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy do masy – mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na spody i schładzamy w lodówce przez minimum 3–4 godziny. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi lub polewamy kremem orzechowym. Efekt? Małe, fit cudeńka!

 

Sałatka jarzynowa w wersji fit

 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 3 ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 3–4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1–2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka nasion chia fivio
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości – studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W osobnej misce mieszamy jogurt z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko, na koniec dodajemy nasiona chia – one delikatnie zagęszczą całość i dodadzą wartości odżywczych. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się „przegryzły”. I gotowe!

 

Babeczki z mąką migdałową

 

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej fivio
  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu fivio
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego fivio
  • (do dekoracji) wiórki kokosowe, świeże owoce

 

Wykonanie:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (góra-dół). Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy napój roślinny, aromat waniliowy i opcjonalnie łyżkę oleju kokosowego – mieszamy. Przesiewamy mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia – delikatnie łączymy składniki szpatułką. Masę przekładamy do papilotek lub foremek silikonowych. Pieczemy przez ok. 15–18 minut, aż się lekko zarumienią. Po wystudzeniu dekorujemy wiórkami kokosowymi i świeżymi owocami.

 

Czekoladowy mazurek na spodzie z daktyli

 

Składniki:

Spód

  • 100 g daktyli fivio
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao naturalnego

Masa

  • 2 łyżki erytrytolu fivio
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleczka kokosowego (może być również śmietanka kokosowa)

Dekoracja

  • rodzynki sułtańskie fivio, wiórki kokosowe, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu: namaczamy daktyle w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Odsączone daktyle miksujemy z płatkami migdałowymi i kakao do uzyskania zwartej masy. Wykładamy ją na dno foremki (np. małej tortownicy) i dociskamy. W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe z kakao i erytrytolem, aż się połączy i lekko zgęstnieje. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc). Dekorujemy rodzynkami fivio, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi – wszystko wedle uznania. I gotowe!

 

Podsumowanie

Wielkanoc może być nie tylko smaczna, ale też lekka, kreatywna i pełna wartościowych składników! Z produktami fivio zadbasz o smak, zdrowie i dobre samopoczucie przy świątecznym stole. Nie rezygnuj z tradycji – po prostu podaj ją w nowoczesnym wydaniu. Spróbuj naszych inspiracji i stwórz swoją własną świąteczną wersję klasyki!