Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Zapach cynamonu unoszący się w kuchni to coś, co kojarzy się z jesienią i idealnie pasuje do jesiennej herbaty. Delikatne ciasto i pyszne jesienne owoce pod aromatyczną kruszonką – to ciasto, które zawsze wychodzi a jego przygotowanie nie trwa więcej niż 15 minut.

Składniki: 

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki:

  • 300g dojrzałych śliwek
  • cynamon

Kruszonka:

  • 40 g masła
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 80 g mąki migdałowej

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. Śliwki wypestkuj, posyp cynamonem. Do dużej miski wbij jajka, wsyp erytrytol i ubij ze szczyptą soli na jasną masę. Ciągle ubijając wlewaj olej, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem, równomiernie rozprowadź ciasto. Na cieście układaj śliwki skórką do dołu i posyp wcześniej przygotowana kruszonką. Przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 40 minut. 

Smacznego!