Zapach cynamonu unoszący się w kuchni to coś, co kojarzy się z jesienią i idealnie pasuje do jesiennej herbaty. Delikatne ciasto i pyszne jesienne owoce pod aromatyczną kruszonką – to ciasto, które zawsze wychodzi a jego przygotowanie nie trwa więcej niż 15 minut.



Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g erytrytolu
- szczypta soli
- 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki:
- 300g dojrzałych śliwek
- cynamon
Kruszonka:
- 40 g masła
- 2 łyżki erytrytolu
- 80 g mąki migdałowej

Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. Śliwki wypestkuj, posyp cynamonem. Do dużej miski wbij jajka, wsyp erytrytol i ubij ze szczyptą soli na jasną masę. Ciągle ubijając wlewaj olej, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem, równomiernie rozprowadź ciasto. Na cieście układaj śliwki skórką do dołu i posyp wcześniej przygotowana kruszonką. Przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 40 minut.
Smacznego!