Sprawdzone przepisy bezglutenowe na Wielkanoc, które zawsze wychodzą!

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, zapachu domowych wypieków i stołu pełnego tradycyjnych dań. Ale co, jeśli gluten nie jest mile widziany na Twoim talerzu? Bez obaw – bezglutenowa Wielkanoc może być równie smaczna, a nawet… lepsza!

W tym wpisie znajdziesz sprawdzone przepisy bez glutenu, które wychodzą zawsze – i smakują wszystkim, nie tylko osobom na diecie! Bazujemy na naturalnych składnikach, zdrowych zamiennikach i prostych trikach, które odmienią Twoje świąteczne gotowanie.

 

Bezglutenowa babka cytrynowa z mąki migdałowej

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 70 g erytrytolu fivio (zmielonego na puder)
  • 100 g mąki migdałowej fivio
  • 2 łyżki mąki kokosowej fivio
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 60 ml oleju kokosowego fivio (roztopionego)
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i natłuszczamy formę na babkę (lub wykładamy papierem). W dużej misce ubijamy jajka z erytrytolem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny – mieszamy. Wsypujemy mąkę migdałową, kokosową, proszek i sól – delikatnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy i pieczemy 35–40 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu możemy polać lukrem z erytrytolu lub oprószyć pudrem.

 

Wielkanocny chlebek bezglutenowy z siemieniem i pestkami

 

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego fivio (zmielonego)
  • 30 g pestek słonecznika fivio
  • 30 g pestek dyni fivio
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki w dużej misce. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę, oliwę i ocet. Wlewamy płynne składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy 45–50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy na kratce.

 

Sernik bez spodu (bez cukru i glutenu)

 

Składniki:

  • 500 g twarogu (zmielonego lub z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 100 g erytrytolu fivio
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 pomarańczy

 

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Ubijamy jajka z erytrytolem na jasną masę. Dodajemy twaróg, jogurt, wanilię, mąkę i skórkę – mieszamy lub blendujemy. Masę przelewamy do foremki (np. tortownicy). Pieczemy ok. 45 minut – aż środek się zetnie. Studzimy przy uchylonym piekarniku, potem chłodzimy w lodówce.

 

Jajka faszerowane pastą z awokado i pestkami dyni

 

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pestek dyni fivio (uprażonych)
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Obieramy jajka, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy awokado z żółtkami i cytryną. Doprawiamy, dodajemy pestki (możemy lekko posiekać). Pastę nakładamy do białek – możemy udekorować koperkiem lub kiełkami.

 

Sałatka wiosenna z rzodkiewką, ogórkiem i olejem lnianym

 

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • 4–5 rzodkiewek
  • garść kiełków lub rukoli
  • 1 łyżka oleju lnianego fivio
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Kroimy ogórek i rzodkiewki w plasterki. Dodajemy kiełki lub rukolę. Skrapiamy olejem lnianym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy i gotowe!

 

Bezglutenowy mazurek cytrynowy na spodzie z mąki kokosowej

 

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki kokosowej fivio
  • 50 g masła lub oleju kokosowego fivio
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ksylitolu fivio
  • szczypta soli

 

Masa cytrynowa:

  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki ksylitolu fivio
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła

 

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto ze składników na spód, chłodzimy 15 minut, a potem pieczemy w 180°C przez ok. 12–15 minut. W rondelku podgrzewamy sok i skórkę z cytryn z ksylitolem. W misce roztrzepujemy jajka z mąką i łączymy z sokiem. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, na koniec dodajemy masło. Gotowy krem nakładamy na ostudzony spód i chłodzimy w lodówce.

 

Podsumowanie

Jak widzisz – bezglutenowe wypieki i dania mogą być proste, efektowne i absolutnie pyszne. Wielkanoc to idealna okazja, by spróbować czegoś nowego i pokazać, że zdrowa kuchnia nie oznacza rezygnacji ze smaku.

Pamiętajcie, że święta to czas, by dzielić się dobrym smakiem i radością, więc nie bójcie się eksperymentować i wprowadzać nowe rozwiązania do swojej kuchni. Życzymy Wam udanych przygotowań i niezapomnianych, smakowitych świąt!