Święta to wyjątkowy czas, kiedy domy napełniają się ciepłem, a serca otwierają na radość dzielenia się z bliskimi chwilą spokoju i wspólnego świętowania. To również moment, w którym nasze kuchnie stają się miejscem magicznych transformacji, a aromaty wydobywające się z piekarników budzą apetyt i wywołują uśmiechy na twarzach najbliższych.

W tym wpisie podzielimy się przepisem na makowiec, który doskonale wpisuje się w klimat świątecznego stołu. Niech ten czas będzie dla Was pełen radości, miłości i pysznych smaków. Bo przecież święta to nie tylko daty w kalendarzu – to czas, który tworzymy razem, w gronie tych, których kochamy najbardziej.
Składniki:
-
- 150 g suchego maku
-
- 100 g mąki migdałowej fivio
-
- 300 ml mleka kokosowego
-
- 5 jaj
-
- 80 g erytrolu fivio
-
- ½ jabłka pokrojonego w kostkę
-
- 50 g oleju kokosowego
-
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
- 50 g orzechów włoskich


W niedużym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe razem z makiem i gotujemy kilka minut. Odstawiamy najlepiej na noc, lub przynajmniej 2-3 godziny. Jajka rozdzielamy i z białek ubijamy sztywną pianę. Orzechy siekamy, olej kokosowy podgrzewamy aby sie rozpuścił. Wszystkie składniki oprócz ubitej piany mieszamy z masą makową i delikatnie dodajemy białka. Przekładamy do małej tortownicy lub keksówki.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 150 stopni.
Ciasto możesz udekorować pudrem z erytrolu, lukrem, lub polewą czekoladową. Będzie jeszcze smaczniejsze i zachwyci gości. Dodatkowo takim ciastem możesz poczęstować każdą osobę, która problemy z wahaniami glukozy we krwi lub unika pszenicy.
Smacznego!




Jak przetrwać luty bez cukru? Przewodnik po zdrowych zamiennikach słodyczy.

Czym zastąpić cukier w wypiekach? Poznaj zdrowe alternatywy od fivio!

Naturalna regeneracja w zimie – oleje kokosowe w Twojej kosmetyczce!
