logo-fivio-white

Świąteczny makowiec w lżejszej odsłonie!

Święta to wyjątkowy czas, kiedy domy napełniają się ciepłem, a serca otwierają na radość dzielenia się z bliskimi chwilą spokoju i wspólnego świętowania. To również moment, w którym nasze kuchnie stają się miejscem magicznych transformacji, a aromaty wydobywające się z piekarników budzą apetyt i wywołują uśmiechy na twarzach najbliższych.

W tym wpisie podzielimy się przepisem na makowiec, który doskonale wpisuje się w klimat świątecznego stołu. Niech ten czas będzie dla Was pełen radości, miłości i pysznych smaków. Bo przecież święta to nie tylko daty w kalendarzu – to czas, który tworzymy razem, w gronie tych, których kochamy najbardziej.

Składniki:

      • 150 g suchego maku

      • 300 ml mleka kokosowego

      • 5 jaj

      • ½ jabłka pokrojonego w kostkę

      • 50 g oleju kokosowego

      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      • 50 g orzechów włoskich

    W niedużym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe razem z makiem i gotujemy kilka minut. Odstawiamy najlepiej na noc, lub przynajmniej 2-3 godziny. Jajka rozdzielamy i z białek ubijamy sztywną pianę. Orzechy siekamy, olej kokosowy podgrzewamy aby sie rozpuścił. Wszystkie składniki oprócz ubitej piany mieszamy z masą makową i delikatnie dodajemy białka. Przekładamy do małej tortownicy lub keksówki. 

    Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 150 stopni.

    Ciasto możesz udekorować pudrem z erytrolu, lukrem, lub polewą czekoladową. Będzie jeszcze smaczniejsze i zachwyci gości. Dodatkowo takim ciastem możesz poczęstować każdą osobę, która problemy z wahaniami glukozy we krwi lub unika pszenicy. 

    Smacznego!