Wielkanoc to czas spotkań przy stole, aromatycznych potraw i… często niestety – przejedzenia. Ale spokojnie – nie musisz rezygnować z ulubionych smaków, żeby zadbać o zdrowie i sylwetkę. Wystarczy kilka sprytnych zamienników i lekkich modyfikacji, by wielkanocne klasyki zyskały nową, zdrowszą odsłonę.
Bez cukru, bez ciężkostrawnych dodatków, ale za to pełne smaku – właśnie takie potrawy możesz przygotować z prostych składników, które znajdziesz w naszej ofercie fivio. Gotowi na kulinarne odchudzanie wielkanocnego stołu? Zobaczcie nasze 4 propozycje!

Wielkanocna lekkość – babka bez wyrzutów sumienia
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej fivio
- ½ szklanki mąki kokosowej fivio
- 4 jajka
- ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu fivio
- ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego fivio lub masła
- ½ szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego, kokosowego) lub zwykłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i natłuszczamy formę na babkę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia. W misce ubijamy jajka z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy roztopiony olej kokosowy i mleko – całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy stopniowo mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sodę, a na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40–45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Jeśli mamy ochotę, dekorujemy lukrem bez cukru (np. z erytrytolu i soku z cytryny).
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub migdałowej fivio
- ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu fivio
- 3 jajka
- ⅓ szklanki oleju kokosowego fivio lub rzepakowego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek, suszonych moreli lub daktyli fivio
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i natłuszczamy foremkę lub wykładamy ją papierem do pieczenia. Ubijamy jajka z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i ekstrakt waniliowy, mieszamy całość. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych, a następnie delikatnie wmieszajmy startą marchewkę, bakalie i orzechy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 40–45 minut – do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po wystudzeniu ciasta możemy posypać je wiórkami kokosowymi lub przygotować lukier z ksylitolu i soku pomarańczowego.


Kremowa pascha z bakaliami
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego (najlepiej mielonego)
- 100 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu fivio
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny fivio, możesz wcześniej namoczyć je w wodzie
- 50 g wybranych posiekanych orzechów / migdałów fivio lub orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
Podgrzewamy śmietankę lub mleko kokosowe na małym ogniu. Dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W misce ubijamy żółtka z erytrytolem – aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie wlewamy powoli ciepłą śmietankę, cały czas mieszając, by masa się nie zważyła. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania! Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy zmielony twaróg, wanilię, bakalie i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Tak przygotowaną masę przekładamy do sitka wyłożonego gazą lub ściereczką. Delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, i odstawiamy do lodówki na 6–8 godzin. Po schłodzeniu odwracamy paschę na talerz i dekorujemy według uznania – orzechami, skórką pomarańczową lub startą gorzką czekoladą.
Chrupiąca świeża sałatka
Składniki:
- 2 garście rukoli lub szpinaku baby
- ½ awokado
- 1 ogórek
- ½ szklanki kiszonej kapusty
- 1 małe jabłko
- ¼ szklanki pestek dyni lub słonecznika fivio
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego fivio
- sól himalajska i pieprz do smaku
Wykonanie:
Myjemy dokładnie wszystkie warzywa. Ogórka i jabłko kroimy na cienkie plasterki. Awokado kroimy w kostkę, a kiszoną kapustę lekko odciskamy, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą (lub olejem lnianym). Na koniec doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem – według własnych upodobań. Mieszamy i gotowe!

Podsumowanie
Jak widać, wystarczy kilka świadomych wyborów, by wielkanocne potrawy stały się nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne. Zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, sięgnięcie po zdrowe tłuszcze jak olej kokosowy czy wzbogacenie potraw o orzechy i nasiona – to proste triki, które robią ogromną różnicę.
Nie rezygnuj z tradycji – po prostu wybieraj mądrze. I pamiętaj, że zdrowa Wielkanoc to nie tylko kwestia składników, ale też radości z gotowania i wspólnego świętowania!