Zdrowe Walentynki – 5 pomysłów na fit słodkości dla dwojga. Przepisy na zdrowe desery bez cukru, np. czekoladowe trufle, fit panna cotta czy smoothie miłosne.

Walentynki to czas, kiedy chcemy obdarować ukochaną osobę czymś wyjątkowym. A co może być lepszego niż pyszne, zdrowe słodkości, które możemy przygotować razem? W tym artykule przedstawiamy 5 pomysłów na fit desery bez cukru, które idealnie sprawdzą się na romantyczny wieczór we dwoje.

 

Brownie z batatów

Brownie to popularny deser, który w wersji z batatów jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Bataty dodają mu słodyczy i wilgotności, a kakao – intensywnego, czekoladowego smaku.

 

Składniki:

  • 2 szklanki puree z batatów
  • ½ szklanki kakao
  • ¼ szklanki mąki migdałowej fivio
  • ¼ szklanki mąki kokosowej fivio
  • 1 jajko (lub 1 łyżka siemienia lnianego fivio + 3 łyżki wody)
  • ¼ szklanki oleju kokosowego fivio
  • ¼ szklanki syropu z agawy fivio
  • ¼ szklanki roztopionej gorzkiej czekolady (opcjonalnie, dla intensywniejszego smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść orzechów ziemnych fivio

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut, aż środek będzie mocno wilgotny. I gotowe!

 

Efekt? Wilgotne, mocno czekoladowe brownie, które będzie się rozpływać w ustach!

Smoothie miłosne z truskawkami i bananem – kremowe i pełne smaku!

To szybki i łatwy deser, który przygotujesz w dosłownie kilka minut. Idealne na romantyczne śniadanie, lekką kolację lub zdrową przekąskę dla dwojga. Truskawki i banan tworzą duet pełen naturalnej słodyczy, a krem orzechowy dodaje aksamitnej kremowości i jest źródłem zdrowych tłuszczów.

 

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego, kokosowego lub owsianego)
  • 1 łyżka kremu orzechowego fivio w wersji smooth
  • 1 łyżeczka syropu z agawy fivio
  • 1 łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego fivio (dla dodatkowego błonnika i omega-3)
  • opcjonalnie: kostki lodu (jeśli używasz świeżych truskawek – dla orzeźwiającego efektu)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Gotowe smoothie przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy świeżymi truskawkami i/lub płatkami kokosowymi. I gotowe!

Fit panna cotta z musem malinowym

Panna cotta to klasyczny włoski deser, który w naszej wersji fit staje się lekką, aksamitną i zdrową przyjemnością. Bez rafinowanego cukru, z delikatnym mlekiem kokosowym i orzeźwiającym musem malinowym – idealne połączenie na romantyczny wieczór.

 

Składniki

  • 500 ml mleka kokosowego (najlepiej pełnotłustego dla aksamitnej konsystencji)
  • 2 łyżki erytrytolu fivio
  • 2 łyżki żelatyny (lub agaru dla wersji wegańskiej)
  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu waniliowego (dla jeszcze głębszego aromatu)

 

Wykonanie:

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy erytrytol i mieszamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 1-2 minuty, aż całość się połączy (uwaga: nie doprowadzamy mleka do wrzenia). Następnie przelewamy zawartość rondelka do foremek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż deser całkowicie stężeje. W między czasie maliny miksujemy na gładki mus, dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie ekstrakt waniliowy (uwaga na pestki – można przepuścić mus przez sito). Panna cottę podajemy schłodzoną, udekorowaną musem malinowym oraz świeżymi owocami. I gotowe!

Czekoladowe trufle z awokado

Te czekoladowe trufle to idealny balans między bogatym smakiem, kremową konsystencją i zdrowymi składnikami. Dzięki awokado trufle są aksamitnie gładkie, a kakao i daktyle nadają im intensywny, czekoladowy smak – bez potrzeby dodawania cukru!

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado (miękkie, bez włókien)
  • ½ szklanki kakao (niesłodzonego, najlepiej surowego)
  • ¼ szklanki daktyli fivio (namoczonych przez noc lub min. 15 minut w ciepłej wodzie)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli (dla podbicia smaku czekolady)
  • (opcjonalnie do obtoczenia) kakao / posiekane migdały fivio / wiórki kokosowe / sezam

 

Wykonanie:

Awokado, kakao, daktyle, wiórki kokosowe i sól miksujemy na gładką masę (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta – możemy dodać odrobinę wody lub napoju roślinnego). Następnie formujemy kulki, najlepiej przy użyciu łyżeczki lub dłoni lekko zwilżonych wodą. Gotowe trufle obtaczamy w wybranej posypce, a następnie wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. I gotowe!

Kremowe risotto z kaszy jaglanej z pieczonym burakiem i orzechami

Idealna propozycja na zdrową, walentynkową kolację we dwoje! To danie łączy aksamitną konsystencję, delikatną słodycz pieczonych buraków i chrupkość orzechów włoskich, tworząc wyjątkową harmonię smaków. Dodatkowo, kasza jaglana to lekka i odżywcza alternatywa dla klasycznego risotto, dzięki czemu możesz cieszyć się pysznym posiłkiem bez wyrzutów sumienia!

 

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej fivio
  • ½ szklanki białego wina (opcjonalnie, dla głębszego smaku)
  • 1½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 średni burak (upieczony i pokrojony w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • garść orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych fivio (dla serowego smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża bazylia lub rukola do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Wsypujemy kaszę, mieszamy przez minutę, a następnie wlewamy białe wino i czekamy aż odparuje. Stopniowo dodajemy bulion warzywny, cały czas mieszając dopóki kasza nie wchłonie płynu i nie stanie się kremowa. Na końcu dodajemy pokrojonego pieczonego buraka, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Podajemy z prażonymi orzechami włoskimi i świeżą bazylią lub rukolą.

 

Mamy nadzieję, że te przepisy zainspirują Was do przygotowania zdrowych i pysznych słodkości na nadchodzące Walentynki. SmakujeMy!