Zimowe dni to czas, kiedy chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego. Często sięgamy po słodkości, ale czy muszą być one niezdrowe? Okazuje się, że można przygotować pyszne i zdrowe wypieki z wykorzystaniem mąki migdałowej i kokosowej. Zobacz nasze propozycje!
Dlaczego warto sięgać po nasze mąki?
Mąka migdałowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest bogata w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Mąka migdałowa ma delikatny smak i aromat, który doskonale komponuje się z innymi składnikami.
Mąka kokosowa to kolejny zdrowy składnik, który można wykorzystać do przygotowania wypieków. Jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. Ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem zdrowych tłuszczów. Mąka kokosowa ma charakterystyczny smak i aromat, który nadaje wypiekom lekko egzotycznego charakteru.
Nasze propozycje na zdrowe zimowe wypieki:

1) Ciasto migdałowe z owocami
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej fivio
- ½ szklanki mąki kokosowej fivio
- ½ szklanki erytrytolu fivio
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- owoce (np. jagody, maliny, truskawki)
Wykonanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól). Następnie w osobnej misce ubijamy jajka z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Dodajemy wybrane owoce. Gotowe ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
2) Migdałowe ciasteczka z czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- ½ szklanki erytrytolu fivio
- ½ szklanki kremu orzechowego smooth fivio
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki gorzkiej czekolady startej na tarce
Wykonanie:
W misce łączymy ze sobą mąkę migdałową oraz erytrytol. Dodajemy krem orzechowy, jajko i ekstrakt waniliowy. Z powstałej masy wyrabiamy ciasto. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut lub do osiągnięcia złotego koloru.


3) Pożywne kokosowe placuszki
Składniki:
- 4 łyżki mąki kokosowej fivio
- 2 jajka
- ½ szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)
- 1 łyżka syropu z agawy fivio
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej kokosowy fivio (do smażenia)
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka. Dodajemy napój roślinny, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Do mokrej mieszanki wsypujemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego na średnim ogniu. Łyżką nakładamy porcję ciasta, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.
4) Kokosowe muffinki z borówkami
Składniki
- ½ szklanki mąki kokosowej fivio
- 4 jajka
- ¼ szklanki oleju kokosowego fivio (roztopionego)
- ⅓ szklanki napoju roślinnego
- ¼ szklanki syropu z agawy fivio
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- garść świeżych borówek
Wykonanie
W misce łączymy ze sobą jajka, napój roślinny, olej oraz syrop z agawy. Następnie dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy borówki i delikatnie łączymy z ciastem. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 20–25 minut w 180°C.


5) Kokosowy chlebek bananowy
Składniki:
- ⅓ szklanki mąki kokosowej fivio
- 3 dojrzałe banany (rozgniecione)
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju kokosowego fivio
- ¼ szklanki syropu z agawy fivio
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą banany, jajka, olej oraz syrop z agawy. Następnie dodajemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez 40–50 minut w 180°C.
6) Migdałowe brownie
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej fivio
- ¼ szklanki kakao
- ½ szklanki syropu z agawy fivio
- 2 jajka
- ¼ szklanki oleju kokosowego fivio
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, olej i syrop z agawy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki i pieczemy 20–25 minut w 180°C.

Zdrowe wypieki z mąką migdałową i kokosową to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Są smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować nasze przepisy i cieszyć się zdrowymi wypiekami tegorocznej zimy.