Zdrowe wypieki na zimowe dni – pomysły z wykorzystaniem mąki migdałowej i kokosowej.

Zimowe dni to czas, kiedy chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego. Często sięgamy po słodkości, ale czy muszą być one niezdrowe? Okazuje się, że można przygotować pyszne i zdrowe wypieki z wykorzystaniem mąki migdałowej i kokosowej. Zobacz nasze propozycje!

 

Dlaczego warto sięgać po nasze mąki?

Mąka migdałowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest bogata w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Mąka migdałowa ma delikatny smak i aromat, który doskonale komponuje się z innymi składnikami.

Mąka kokosowa to kolejny zdrowy składnik, który można wykorzystać do przygotowania wypieków. Jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. Ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem zdrowych tłuszczów. Mąka kokosowa ma charakterystyczny smak i aromat, który nadaje wypiekom lekko egzotycznego charakteru.

Nasze propozycje na zdrowe zimowe wypieki:
 
1) Ciasto migdałowe z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej fivio
  • ½ szklanki mąki kokosowej fivio
  • ½ szklanki erytrytolu fivio
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • owoce (np. jagody, maliny, truskawki)


Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól). Następnie w osobnej misce ubijamy jajka z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Dodajemy wybrane owoce. Gotowe ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

 
2) Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ szklanki erytrytolu fivio
  • ½ szklanki kremu orzechowego smooth fivio
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki gorzkiej czekolady startej na tarce


Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą mąkę migdałową oraz erytrytol. Dodajemy krem orzechowy, jajko i ekstrakt waniliowy. Z powstałej masy wyrabiamy ciasto. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut lub do osiągnięcia złotego koloru.

3) Pożywne kokosowe placuszki

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej fivio
  • 2 jajka
  • ½ szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)
  • 1 łyżka syropu z agawy fivio
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy fivio (do smażenia)


Wykonanie:

W misce ubijamy jajka. Dodajemy napój roślinny, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Do mokrej mieszanki wsypujemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego na średnim ogniu. Łyżką nakładamy porcję ciasta, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.

4) Kokosowe muffinki z borówkami

Składniki

  • ½ szklanki mąki kokosowej fivio
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki oleju kokosowego fivio (roztopionego)
  • ⅓ szklanki napoju roślinnego
  • ¼ szklanki syropu z agawy fivio
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść świeżych borówek


Wykonanie

W misce łączymy ze sobą jajka, napój roślinny, olej oraz syrop z agawy. Następnie dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy borówki i delikatnie łączymy z ciastem. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 20–25 minut w 180°C.

 
5) Kokosowy chlebek bananowy

Składniki:

  • ⅓ szklanki mąki kokosowej fivio
  • 3 dojrzałe banany (rozgniecione)
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki oleju kokosowego fivio
  • ¼ szklanki syropu z agawy fivio
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą banany, jajka, olej oraz syrop z agawy. Następnie dodajemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez 40–50 minut w 180°C.

6) Migdałowe brownie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej fivio
  • ¼ szklanki kakao
  • ½ szklanki syropu z agawy fivio
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki oleju kokosowego fivio
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, olej i syrop z agawy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki i pieczemy 20–25 minut w 180°C.

 

Zdrowe wypieki z mąką migdałową i kokosową to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Są smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować nasze przepisy i cieszyć się zdrowymi wypiekami tegorocznej zimy.