logo-fivio-white

Krem z nerkowców z sezamem

Najlepsze produkty w kuchni to takie, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Orzechy to kopalnia wartości odżywczych, szybka przekąska ale przede wszystkim składnik, który możesz wykorzystać do wielu potraw. Mleko roślinne, sosy, masła, granole, posypki do sałatek, panierki, albo po prostu zwykła przekąska. Jeśli lubisz kremy do smarowania, koniecznie spróbuj naszej propozycji!

Składniki:
200 g orzechów nerkowca
100 ml oleju sezomowego
50 g sezamu

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy orzechy i sezam. Całość wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 150 stopni. Warto kontrolować orzechy aby ich nie przypalić. Do przygotowania masła orzechowego będziesz potrzebować blendera o dużej mocy lub robota kuchennego. Ostudzone orzechy wsyp do misy blendera. Pamiętaj aby blendowanie rozpocząć pulsacyjnie. Pod koniec dodaj olej sezamowy aby uzyskać kremową konsystencję. Krem przechowuj w słoiku i wykorzystuj do owsianek, placków, kanapek i ciast.