Sałatki są jednym z najłatwiejszych posiłków, które możemy przygotować. Wystarczy pokroić warzywa, dodać źródło białka – mięso, tofu, ser i koniecznie coś chrupiącego! Pestki dyni sprawdzą się tu idealnie. Sałatki dają nam dużo swobody w wyborze składników, dzięki czemu możemy eksperymentować tworząc nowe smaki i połączenia. Regularne spożywanie sałatek niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, dlatego koniecznie poznajcie nasz przepis na lekką sałatkę, która sprawdzi się jako drugie śniadanie a także jako dodatek do grilla.
Składniki:
- 100 g salaty rzymskiej lub mixu sałat
- ¼ czerwonj cebuli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 40 g sera feta lub koziego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2-3 łyżki czarnych oliwek
Dressing:
- 15 ml oliwy
- sok z cytryny
- odrobina miodu
- szczypta oregano
Wykonanie:
- Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ( w przypadku mixu sałat wystarczy wyłożyć sałatę na talerz)
- Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
- Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę
- Pestki dyni delikatnie prażymy na suchej patelni aby wydobyć jej smak. Jak lekko przestygnie posypujemy gotową sałatkę.