SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z PESTKAMI DYNI

Sałatki są jednym z najłatwiejszych posiłków, które możemy przygotować. Wystarczy pokroić warzywa, dodać źródło białka – mięso, tofu, ser i koniecznie coś chrupiącego! Pestki dyni sprawdzą się tu idealnie. Sałatki dają nam dużo swobody w wyborze składników, dzięki czemu możemy eksperymentować tworząc nowe smaki i połączenia. Regularne spożywanie sałatek niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, dlatego koniecznie poznajcie nasz przepis na lekką sałatkę, która sprawdzi się jako drugie śniadanie a także jako dodatek do grilla. 

Składniki:

  • 100 g salaty rzymskiej lub mixu sałat
  • ¼ czerwonj cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 40 g sera feta lub koziego
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek

Dressing:

  • 15 ml oliwy
  • sok z cytryny
  • odrobina miodu
  • szczypta oregano

Wykonanie:

  • Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ( w przypadku mixu sałat wystarczy wyłożyć sałatę na talerz)
  • Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  • Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę
  • Pestki dyni delikatnie prażymy na suchej patelni aby wydobyć jej smak. Jak lekko przestygnie posypujemy gotową sałatkę.