logo-fivio-white

Pesto ze słonecznikiem

Lekko ostre o orzechowym aromacie pesto, w którym się zakochacie! Sprawdzi się jako sos do makaronu, jako topping do mięsa czy ryby, na kanapkę zamiast masła, lub jako baza do sosu sałatkowego. Stworzysz z nim niezwykłe połączenia smaków! Możesz wykonać je w wersji wegańskiej.

Składniki:
50 g nasion słonecznika fivio
150 g rukoli
100 ml oliwy
ząbek czosnku
50 g parmezanu lub w wersji wegańskiej płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

Nasiona słonecznika upraż kilka minut na suchej patelni i wsyp do misy blendera. Dodaj obrany czosnek starty parmezan, rukolę, oliwę i zblenduj do uzyskania konsystencji pesto. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy i przypraw do smaku. Pesto możesz przechowywać w lodówce kilka dni.
*Nie pomijaj prażenia słonecznika! Ten etap nada pesto orzechowego smaku.