logo-fivio-white

5 pomysłów na słodkości z orzechami!

Orzechy nie tylko zachwycają swoim intensywnym smakiem, ale także obfitują w cenne składniki odżywcze. Bogactwo zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów sprawia, że orzechy stanowią niezastąpione źródło energii i wspierają zdrową dietę. Dodając je do naszych potraw, nie tylko dostarczamy sobie wyjątkowych doznań smakowych, ale również pielęgnujemy nasze zdrowie.

Orzechy to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu oraz systemu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, są one doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin (takich jak witamina E, witamina B) oraz minerałów, w tym magnezu, cynku i selenu.

Ich wszechstronność sprawia, że orzechy doskonale komponują się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi, nadając im charakterystyczny smak i chrupkość. Włączając orzechy do codziennej kuchni, nie tylko urozmaicamy menu, ale również dbamy o nasze zdrowie.

Dlatego też, poniżej znajdziecie pięć przepisów, które nie tylko zaskoczą Was swoim smakiem, ale także pozwolą Wam cieszyć się wszystkimi korzyściami, jakie oferują orzechy. Gotowi na pyszne orzechowe słodkości?

Orzechowe batoniki owsiane

Składniki:

  • 100 g nerkowców
  • 100 g orzechów arachidowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g siemienia lnianego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 100 g płatków owsianych (można wymieszać z orkiszowymi lub kukurydzianymi)
  • 120 g miodu 

 

Wykonanie:

Olej kokosowy podgrzej do rozpuszczenia, dodaj miód i wymieszaj. Orzechy delikatnie posiekaj, dodaj płatki, żurawinę oraz roztopiony olej z miodem. Możesz dodać również szczyptę soli.Całość dokładnie wymieszaj, wyłóż na blaszkę z papierem i dokładnie uklep łyżką. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na 3-4 h. Po wyjęciu pokrój gotową mieszankę na równe części. Tak przygotowane batoniki możesz udekorować roztopioną czekoladą.

Chrupiąca granola

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g nerkowców
  • 80 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek lub żurawiny suszonej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Olej roztopić w małym rondelku. Orzechy posiekać, wymieszać z miodem, cynamonem, wiórkami, solą i płatkami. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, wsypać orzechową granolę i zapiekac 15 minut w 150 stopniach, po tym czasie przemieszać granolę dodać rodzynki/ żurawinę i piec kolejne 10 minut. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika.

Brownie z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g orzechów laskowych

 

Wykonanie:

Olej kokosowy rozpuść wraz z czekoladą w małym rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Banany rozgnieć widelcem, dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę i posiekane orzechy i proszek do pieczenia. Użyj małej tortownicy lub blaszki 20 x 20 wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto 35-40 minut w 180 stopniach. 

Orzechowo – daktylowe pralinki

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli, bez pestek
  • 50 g szklanki orzechów włoskich
  • 50 g szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, ziarna sezamu, kakao do obtoczenia kulek

 

Wykonanie:

Namocz suszone daktyle w gorącej wodzie przez około 15 minut, aby je zmiękczyć. W międzyczasie włóż orzechy włoskie i nerkowca do blendera lub malaksera i zmiel je na drobno. Dodaj namoczone daktyle (po uprzednim odcedzeniu), kakao, olej kokosowy, sól i ekstrakt waniliowy do blendera z orzechami. Blenduj, aż powstanie jednolita masa. Z masy formuj małe kuleczki o średnicy około 2-3 cm. Możesz obtoczyć w ulubionych posypkach. Kuleczki umieść w lodówce.

Czekoladowy krem z orzechów nerkowca

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (dodaj tyle ile potrzebujesz)
  • szczypta soli
  • gorąca woda (do uzyskania pożądanej konsystencji)

 

Wykonanie:

Odcedź orzechy nerkowca po namoczeniu. Włóż orzechy nerkowca, kakao, olej kokosowy, syrop klonowy i sól do blendera. Blenduj składniki, aż uzyskasz gładką i kremową masę. W razie potrzeby dodawaj gorącą wodę stopniowo, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Sprawdź konsystencję kremu oraz jego słodkość. W razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego lub słodzika. Gdy krem jest gotowy, przełóż go do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce. Doskonałym dodatkiem będą również owoce liofilizowane jak maliny czy żurawina.