logo-fivio-white.png

OLEJ Z CZARNUSZKI

Ma intensywny zapach i charakterystyczny, lekko ostry smak. Jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, a także witaminy. Może być stosowany doustnie jako suplement diety lub jako dodatek do potraw (sałatki, smoothie, pieczywo), a także zewnętrznie do pielęgnacji skóry i włosów. Przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno. Aby złagodzić jego smak można podawać go z syropem malinowym, miodem i cytryną lub w koktajlu. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

OLEJ LNIANY

Tłoczony jest na zimno z nasion lnu. Olej o lekko orzechowym smaku świetnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sałatek lub pieczywa. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega 3 w tym kwasu alfa – linolenowego. Kwasy te mają bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim działają przeciwzapalnie, wpływają na zdrowie skóry i włosów pomagając utrzymać nawilżenie i elastyczność. By uniknąć utleniania kwasów tłuszczowych warto olej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, aby jak najdłużej cieszyć się jego właściwościami.

OLEJ KOKOSOWY
NIERAFINOWANY

Olej kokosowy nierafinowany pozyskiwany jest z miąższu kokosa, bez udziału wysokiej temperatury. Dzięki czemu zachowuje delikatny kokosowy aromat. Sprawdzi się jako produkt do pieczenia, smażenia i gotowania. Świetnie podkreśli smak naleśników czy pancakes. Olej w temperaturze pokojowej zachowuje stałą konsystencję, jednak bardzo łatwo się rozpuszcza. Sprawdzi się nie tylko w kuchni lecz także jako produkt do pielęgnacji ciała i włosów.

OLEJ KOKOSOWY
RAFINOWANY

Olej kokosowy rafinowany pozyskiwany jest z miąższu kokosa, z udziałem wysokiej temperatury. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy nadaje się do przygotowania dań smażonych. Sprawdzi się u osób, które nie przepadają za kokosowym aromatem i smakiem, gdyż rafinacja sprawia, że olej jest neutralny. Olej w temperaturze pokojowej zachowuje stałą konsystencję, jednak bardzo łatwo się rozpuszcza. Sprawdzi się nie tylko w kuchni lecz także jako produkt do pielęgnacji ciała i włosów.

BIO OLEJ KOKOSOWY
NIERAFINOWANY

Bio olej kokosowy fivio to naturalny olej kokosowy najwyższej jakości, pozyskiwany z certyfikowanych plantacji kokosowych. Starannie wyselekcjonowane orzechy kokosowe są tłoczone na zimno, co pozwala zachować wszystkie dobroczynne właściwości oleju. Wyróżnia się lekkim kokosowym aromatem i bardzo delikatnym smakiem kokosa co w większości potraw jest niewyczuwalne. Olej bogaty jest w długo i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w tym kwas laurynowy. Jest on wszechstronnym produktem, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji ciała. Idealny do smażenia, pieczenia czy dodawania do kawy. Ponadto, doskonale sprawdza się jako nawilżający krem do ciała, maska do włosów lub olejek do masażu.

OLEJ Z OSTROPESTU

Olej z ostropestu – olej o delikatnym smaku tłoczony z nasion ostropestu. Składnikiem aktywnym ostropestu jest sylimaryna, związek fitochemiczny mający działanie przeciwzapalne oraz ochronne dla wątroby. Dzięki tym właściwościom, olej z ostropestu często jest stosowany jako produkt wspomagający zdrowie wątroby oraz układu trawiennego. Najlepsze efekty daje stosowany na zimno. Warto dodawać go do smoothie, sałatek, dipów lub jako dodatek do pieczywa. Olej z ostropestu to produkt, który możesz również wykorzystać do celów kosmetycznych, ze względu na swoje odżywcze i pielęgnacyjne właściwości.