Ma intensywny zapach i charakterystyczny, lekko ostry smak. Jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, a także witaminy. Może być stosowany doustnie jako suplement diety lub jako dodatek do potraw (sałatki, smoothie, pieczywo), a także zewnętrznie do pielęgnacji skóry i włosów. Przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno. Aby złagodzić jego smak można podawać go z syropem malinowym, miodem i cytryną lub w koktajlu. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Tłoczony jest na zimno z nasion lnu. Olej o lekko orzechowym smaku świetnie sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sałatek lub pieczywa. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega 3 w tym kwasu alfa – linolenowego. Kwasy te mają bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim działają przeciwzapalnie, wpływają na zdrowie skóry i włosów pomagając utrzymać nawilżenie i elastyczność. By uniknąć utleniania kwasów tłuszczowych warto olej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, aby jak najdłużej cieszyć się jego właściwościami.